Tänapäeval soovib üha rohkem inimesi hoiduda julma kanamunatööstuse toetamisest ja vähendada oma munatarbimist. Õnneks on paljudes toitudes, kus tavaliselt kasutatakse kanamune, neid võimalik taimsete alternatiividega asendada. Kui muna on kasutatud sideainena, on üht muna võimalik asendada supilusikatäie kartuli, – soja, -maisi – või linajahuga, millele on lisatud 3 supilusikat vett. Samuti sobib ühe muna asendamiseks pooliku banaani püree, u 60 gr tofut või kartuliputru, neljandik tassi õunakastet.

Kikerherne omlett

Omlett2_väiksem

  • 3 kuhjaga spl kikerhernejahu
  • ¼ spl soola
  • näpuotsaga purustatud musta pipart
  • 8 spl vett
  • 1 keskmine sibul
  • punt värsket maitserohelist (nt. tilli, rohelist sibulat ja basiilikut)
  • 2 spl õli

Sega kikerhernejahu soola ja pipraga. Lisa vesi ja sega, kuni tekib ühtlane kreemjas omletitainas. Haki sibul peenikesteks ribadeks ja maitseroheline väikesteks tükkideks. Lisa sibulaviilud ja hakitud maitseroheline omletitainale. Sega kõik korralikult läbi. Aja väiksem pann kuumaks. Lisa õli ning kaabi kogu omletitainas pannile kuuma õli sisse. Aja omletikuhi pannil lusikaga ühtlaselt laiali, et jääks ilus ümmargune omlett. Prae 2 – 3 minutit (ilma kaaneta!) ja seejärel keera omlett ümber (soovitatavalt õhukese pannilabidaga). Prae veel paar minutit ja eemalda kuumus. Lase natuke jahtuda, lõika ja serveeri leiva peal koos marineeritud kurgi või küpse tomatiga või hoopis pudru või mõne muu toidu kõrvale.

Retsepti algallikas: http://www.taimetoit.ee/2014/06/kikerherne-sibulaomlett.html

Kartuli-tofusalat

Kartuli-tofusalat4

  • 1,4 kg kartulit (u. 9 suuremat)
  • 250 g kõva või pehmet tofut (mina kasutasin kõva tofut tilli ja peterselliga)
  • 1 väike mugulsibul
  • 300 g kooritud päevalilleseemneid
  • 300 ml vett
  • 1 tl kurkumit
  • 4 tl köögiviljapuljongi pulbrit
  • 3 spl mahedat sinepit (nt. “Meira”)
  • 1 tl õunaäädikat
  • näpuotsaga soola ja pipart
  • värsket tilli
  • 1 spl kreeka pähkli õli või mõnda muud külmpressiõli (võib ka ära jätta)
Keeda koorega kartul pehmeks ja lase maha jahtuda. Koori kartulid ja tükelda kuubikuteks ning lisa need suuremasse kaussi. Kui kasutad pehmet tofut, siis lisa see niisama, kui kõva, siis pudista see kartulite hulka. Lisa ka peeneks hakitud sibul. Nüüd valmista salatikaste: kurna ja loputa leotatud päevalilleseemned ning vala sügavamasse kaussi. Lisa vesi, kurkum, puljongipulber, mahe sinep ja õunaäädikas ning purusta kõik saumiksriga ühtlaseks massiks. Lisa kaste salatile koos natuke soola, pipra, kreeka pähkli õli ja hakitud värske tilliga. Sega kõik korralikult läbi. Serveeri koos värskete tomatisektoritega.

Retsepti algallikas: http://www.taimetoit.ee/2013/07/kartuli-tofusalat.html

Munata koogipõhi

  • 250 gr margariini
  • 12 dl nisujahu
  • 5 tl vaniljesuhkrut
  • 7 tl küpsetuspulbrit
  • 4,5 dl suhkrut
  • 6 dl sojapiima/kaerapiima

Sega kuivained kokku. Sulata margariin ja lase sel veidi jahtuda. Sega ettevaatlikult kõik ained kokku. Ära sõtku, sest muidu tuleb tainas sitke. Vala tainas määritud vormi või küpsetuspaberile. Küpseta koogipõhja 200-kraadises ahjus umbes tund aega.  Koogi peale võid panna marju, kaeravahukoort või sojajäätist. Koogile võib peale riivida ka tumedat šokolaadi või pähkleid.

besee

Taimne besee

  • 1,5 dl kikerhernekonservi vedelikku
  • 2 dl tuhksuhkrut
  • veidi sidrunhapet

Vahusta vedelikke umbes 15-20 min, seejärel lisa suhkur. Küpsetada 100 kraadi juures 1h-2h olenevalt nööpide suurusest.

Kanamunata toite maitsvalt ja kiirelt